Zoek tips

Voer een succesvolle zoekopdracht uit met de geavanceerde syntax!

U kunt uw zoekopdracht nog effectiever maken door een geavanceerde syntax te gebruiken. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden:

Voldoe aan alle voorwaarden:
UFO EN ontvoering
Typ een plusteken (+) vóór ieder woord waarop moet worden gezocht. Of typ het woord EN tussen twee (of meer) woorden/teksten waarop moet worden gezocht. In de Ixquick zoekresultaten zullen alleen pagina’s verschijnen waarin alle woorden voorkomen.

Als bepaalde woorden in een zoekopdracht voor moeten komen en andere woorden mogen voorkomen, typ dan alleen een + voor de verplicht voorkomende woorden. Bijvoorbeeld, vul in nieuwe +rode +sportauto als u zoekt naar een rode sportauto waarbij het feit "nieuw of tweedehands" minder belangrijk is.
Voorwaarden uitsluiten:
oermens -flintstone
Typ een minteken (-) voor ieder woord wat juist niet voor mag komen. Of zet de woorden NIET, EN NIET of ENNIET vóór dat woord.

Bijvoorbeeld, vul in oermens -flintstone als u zoekt naar pagina's over oermensen maar juist niet zoekt naar de flintstones.
Woordgroepen:
"south park"
Plaats een woord tussen dubbele aanhalingstekens als alle woorden in één groep bij elkaar moeten staan en niet verspreid op de betreffende pagina. Als u bijvoorbeeld zoekt op "south park" zult u eerder websites over de cartoonserie Southpark vinden dan over parken in het Zuiden van Frankrijk.
Tussen haakjes:
huisdier EN (beagle OF terrier)
Stel complexe zoekopdrachten samen door EN, OF en NIET tussen haakjes te gebruiken. Als u zoekt naar huisdier EN (beagle OF terrier) vindt u pagina's met de woorden huisdier en beagle, huisdier en terrier of mogelijk pagina’s met alle drie de woorden.
Velden: Geef aan welke velden, welke specifieke informatie moeten bevatten. Met velden wordt bijvoorbeeld bedoeld de paginatitel, de URL etc. De volgende velden worden ondersteund:
+naam:"Wim Kok" +minister president
of
+title:"Wim Kok" +minister president
Naam: De paginatitel moet deze tekst bevatten
+domein:uk +beatles
of
+domain:uk +beatles
domein: de pagina moet zich bevinden op een server binnen het .nl, .com, .gov, .edu, .uk (etc.) domein.
host:nrc.nlhost: de pagina moet zich bevinden op deze specifieke server óf op een nog specifieker aangegeven server (als u bijvoorbeeld host:nrc.nl gebruikt, worden pagina’s gevonden op nrc.nl én op www.nrc.nl
afbeelding:wolken
of
image:wolken
afbeelding: de pagina moet een afbeelding bevatten waarvan de bestandsnaam minimaal de opgegeven tekst bevat.
url:nlurl: zoekt pagina’s met specifieke tekst érgens binnen de URL, url:uk zal zowel “http://abc.com/pics/uk.html” als resultaat vinden als “http://www.uk/”.
link:telegraaflink: de pagina moet een hyperlink bevatten waarvan ten minste één van de woorden begint met de opgegeven tekst.